Ali Reiki lahko škoduje?

Čeprav je Reiki eden najbolj razširjenih zdravilskih pristopov, se še vedno med splošno populacijo porajajo dvomi, občasno pa se najde tudi kdo, ki izpostavi svoj strah pred Reikijem in tem, da bi mu potencialno morda lahko škodoval. Zato bi radi osvetlili svoj pogled na Reiki, s čimer upamo, da bomo razjasnili vsaj nekatere dileme, če se s tem načinom zdravljenja še niste srečali.

V Energijskem centru MojChi ga vključujemo v terapije, seminarje, prisoten je na postavitvi družine, v procesih osvobajanja čustev, razreševanja travm in podzavestnih vzorcev. Praktično ni dogodka ali terapije, kjer Reiki ne bi bil prisoten. Reiki se v različnih prispevkih, knjigah in marsikdaj tudi na tečajih razlaga zelo tehnično kot svetloba in univerzalna energija, vendar bomo (čeravno nihče docela na more razumeti delovanja energij) lažje razjasnili tudi dileme, če ga opišemo preprosto kot ljubezen.

Reiki ni nič drugega kot ljubezen, ki nas vse prežema. To ni človeška pogojena ljubezen, ampak življenjska sila, ki teče skozi vse nas, nam daje moč, zaupanje in energijo. Torej Reiki ni namenjen zgolj izbrancem ali posebnežem, temveč je nekaj, kar prav vsak človek nosi v svojem genskem zapisu. Dotik je zdravilen, čeprav ni nujno potreben za delovanje Reikija – energije namreč ne poznajo omejitev prostora in časa. Vsaka mama se ob bolečini naravno intuitivno dotakne otroka, ga objame, poboža po bolečem delu telesa, ali ga poljubi, da omili njegovo stistko.

Reiki je nekaj, kar v resnici ves čas živi z nami. Zavestno odpiranje Reikiju pa nam omogoča, da se ga bolje zavedamo.

Če je Reiki ljubezen, si lahko tudi zelo hitro odgovorimo na vprašanje: »Ali Reiki lahko škoduje?« Odgovor je seveda ne. Kot rečeno, Reiki teče skozi vse ljudi, pa tudi živali, rastline in druga bitja.

Na primer mačke in psi so izjemni reikisti, zato bodite pozorni naslednjič, ko se vam bo žival ulegla ob noge, ali celo naslonila na vas. Včasih lahko celo začutite toploto ali mravljinčenje. Živali začutijo, kdaj rabite pomoč ali dodatno energijo in nesebično pristopijo do vas. 

Tisti, ki se poglobljeno ukvarjamo z Reikijem in ga skušamo tudi živeti, kar je seveda vsakodnevni izziv, se zavedamo, da je predpogoj, da se odpremo Reikiju tudi čim bolj uravnovešena in odprta srčna čakra. Če je srčna čakra zaprta ali slabo delujoča, tudi Reiki ne more teči, ali pa je pretok energije šibkejši. Srčna čakra je dobro delujoča kadar imamo odprt čut za sebe in sočloveka, se zavedamo medsebojnih povezav kot ljudje, bitja. Vendar to zavedanje ni na razumski ravni, ampak ga utelešamo na celičnem nivoju in pokažemo z dejanji. Pomaga nam pri čutenju sebe in drugih. Šele preko srčne čakre se začnemo zavedati, da nismo ločeni, ampak skupaj tvorimo celoto. Preko srčne čakre začutimo, da nekdo rabi pomoč. Ta energijski center nam omogoča tudi, da v težkih trenutkih nesebično stopimo skupaj. Hkrati srčna čakra predstavlja konflikt pomanjkanja ljubezni. 

Ko se ne zavedamo lastne notranje moči, je to zgolj posledica tega, da se ne zavedamo svoje zmožnosti širjenja in samoljubezni. Ta konflikt se dotika celotnega človeštva, ker smo v neprestani interakciji boja eden z drugim. Občutek ločenosti in ideje, da se moramo boriti in tekmovati en z drugim, nas spravlja v stanje konstantnega strahu, kar je zelo nenaravno. Če bi torej nekdo želel škodovati drugemu z Reikijem, bi to preprosto pomenilo, da mu manjka ljubezni, ne čuti teh povezav, se ne zaveda medsebojne povezanosti in tega, da bi v resnici škodoval samemu sebi. V trenutku, ko bi torej nekdo želel škodovati, delovati sebično ali s kakršnimikoli slabimi nameni, se Reiki pretok enostavno ne bi zgodil, ali pa bi deloval v skladu z višjim namenom, ne pa po volji takšnega “reikista”, če mu smemo tako reči. 

Pravi Reiki se preprosto zgodi zaradi življenja samega, mnogokrat tudi izven naše volje, ko smo na nekem dogodku ali ob določeni osebi. Reikisti kot prevodniki ne usmerjamo energije, ampak se ji predvsem prepuščamo. Radi rečemo, da smo kot votla bambusova palica, kanal za prevajanje energije. 

Naša naloga ni, da se vanj vmešavamo ali celo izsiljujemo želeni rezultat, ampak da se odpremo zaupanju in prepuščamo višji inteligenci, da naredi tisto, kar je v najvišje dobro. Najvišje dobro pa ni nujno tisto, kar si umsko želimo ali bi hoteli doseči. Zato v Energijskem centru MojChi k Reikiju pristopamo predvsem intuitivno in ne tehnično. Poudarek našega učenja je na čutenju, zaznavanju in ne na tehničnih postopkih, ki so že sami po sebi omejujoči.

Zavedamo se, da nas Reiki lahko podpre na naši poti, mi pa smo tisti, ki moramo prevzeti odgovornost, zavihati rokave in se dodobra spoznati z lastno podzavestjo. Zato na tečajih, delavnicah, pa tudi na tridnevnem oddihu MojChi Coaching zdravilstva učimo predvsem kako in na kakšen način delati na sebi, da se počasi začnemo odpirati za čutenje, da odpiramo svoj potencial in čute tudi za tisto, kar presega osnovnih pet čutil. Predvsem pa spodbujamo vsakega, da odkriva svojo podzavest, razkriva skrite podzavestne mehanizme delovanja in jih tudi spreminja. Verjamemo, predvsem pa skušamo udejanjati v praksi to, da je vsakodnevna higiena svoje podzavesti osnova vsakega dobrega reikista.

Pri nekaterih se iniciacija ali uglasitev zgodi povsem spontano in naravno, zato tudi če še niste bili iniciirani v Reiki, lahko pred spanjem položite roke na svoj prsni koš, medenico ali drug del telesa in se zavestno odprete Reikiju, da vam pomaga zaspati. Ko boste naslednjič na vrtu imeli težavo, se lahko odprete Reikiju in dovolite, da teče skozi vas in podpira vaša drevesa, rastline ali zelenjavo. Če boste pozorni, boste morda ugotovili, da ima ta zelenjava drugačen okus in spoznali, da kar daješ, daješ v resnici sebi.

Reiki se v tujini uporablja tudi za zdravljenje ali lajšanje različnih stanj na klinikah in zdravstvenih programih ter je del uradnega zdravljenja.

Deli objavo:
Energijski center Mojchi

Energijski center MojChi

Delujemo z namenom pristne pomoči, osebne rasti in poglobljene, srčne obravnave vsakega, ki pride k nam. Nudimo vse od celostne terapije, zvočne terapije, dela s telesom, do hipnoterapije, jyotish svetovanja, regresije in medijstva. Ne veste, kaj bi izbrali? Kliknite spodaj in ugotovite z našo pomočjo.

Uspešno ste se prijavili na e-novičnik.

Oddaja obrazca uspešna

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.